Connecting Europe Express in Nederland

De Europese Unie heeft het jaar 2021 uitgeroepen tot “Europees jaar van de spoorwegen”. Op deze manier wordt geprobeerd het gebruik van de trein als veilig en duurzaam vervoermiddel te bevorderen. In het kader van deze aangelegenheid is de speciale “Connecting Europe Express” samengesteld.

Deze speciale trein heeft als doel het spoorgebruik in Europa aantrekkelijker te maken en om Europese landen middels het spoor beter bereikbaar te maken. In een tijdsbestek van vijf weken rijdt de CEE van Lissabon naar Parijs, waarbij het 26 Europese landen en meer dan 100 verschillende steden onderweg met een speciale stop aandoet. Bij elkaar heeft de trein dan ruim 20.000 kilometer afgelegd, waarbij er 33 keer een grens werd gepasseerd.

 

Vanzelfsprekend werd tijdens deze rondreis ook Nederland aangedaan. Op zondag 3 oktober kwam de trein bij Bad Bentheim de grens over om naar Amsterdam Centraal te rijden. Geïnteresseerden konden zich van te voren gratis aanmelden om mee te rijden met de trein tussen verscheidene stations. In Nederland was er op zondag de mogelijkheid om tussen Bad Bentheim en Amsterdam mee te rijden.

 

 

Op maandag werd dezelfde aangelegenheid aangeboden tussen Amsterdam en Rotterdam, wat de auteur dezes gedaan had. In Rotterdam werden de aanwezige Europarlementariërs hartelijk ontvangen door Rotterdam.

 

 

 

 

        Joint Corridor Off Road was hierbij ook aanwezig om het spoorgoederenvervoer verder te promoten. Onder leiding van RailCargo ontving Kristian Schmidt uitspraken over het belang van spoorgoederenvervoer in Europa van bijna alle Nederlandse Ambassades uit handen van Wim van der Kamp en Eric Nooijen.