Verbeteren van de Logistieke Infrastructuur
Als logistieke regisseur heeft Frank Fokkens de verantwoordelijkheid om de logistieke en goederenvervoer te onderzoeken en met advies te komen voor het bedrijfsleven. Dit kan bijdragen aan het verbeteren van de infrastructuur en het efficiënter maken van de logistiek en het goederenvervoer in de regio, en tegelijkertijd de verduurzaming binnen deze branche in beweging te brengen. En daarmee de provincie Groningen bereikbaarder te maken. In de afgelopen jaren hebben we de basis gelegd, wat we “logistiek kwartiermaker” noemen. Nu ben ik actief bezig met het verbeteren van de bereikbaarheid van de provincie door nieuwe initiatieven in de vorm van pilot projecten en samenwerkingsallianties. Ik geloof dat een goed georganiseerde logistiek niet alleen zorgt voor betere bereikbaarheid, maar ook voor een substantiële verduurzaming van de regio en daarmee economische vooruitgang gerealiseerd kan worden.
Samenwerking als sleutelfactor
Een belangrijk onderdeel van mijn werk is de samenwerking met diverse partijen, zoals Esther van der Maaten, regionale programmamanager Joint Corridor Off-Road Noord-Nederland. Met de tijdelijke afwezigheid van Esther vervang ik haar in deze rol. Deze initiatieven passen goed bij de doelstellingen van de regio en helpen de regio zowel logistiek als economisch sterker te maken. Als alles goed wordt gepland, kunnen we niet alleen de bereikbaarheid verbeteren, maar ook het investeringsklimaat versterken.
Verduurzaming als kans
Gelukkig zijn er veel kansen voor verduurzaming van de logistieke sector. Waar in het verleden kostenreductie de belangrijkste focus was, is duurzaamheid tegenwoordig steeds belangrijker. Het gebruik van water- en spoortransport kan aanzienlijke CO2-reducties opleveren en tegelijkertijd de doorstroming op snelwegen verbeteren. Dit biedt niet alleen milieuvoordelen, maar ook economische kansen.
Het chauffeurstekort als uitdaging
Het tekort aan chauffeurs in Nederland is een andere uitdaging waarmee we te maken hebben. Veel chauffeurs zijn ouder dan 50, en er is een gebrek aan nieuwe instroom. Door transport te verplaatsen van de weg naar water en spoor, kunnen we niet alleen de doorstroming verbeteren, maar ook de verduurzaming bevorderen. Dit helpt ook bij het oplossen van de druk die het tekort aan chauffeurs op de sector legt. Er zijn hier prachtig oplossingen voor waarbij alleen de trailers op de trein komen te staan. Voorheen waren dit alleen kraanbare trailers, maar er zijn nu ook mogelijkheden om niet kraanbare trailers op de trein te zetten wat de flexibiliteit vergroot voor de inzet van dit product. Bedrijven zullen hiervoor hun mindset moeten veranderen zoals hun bedrijfsprocessen inrichten om de modelshift te bewerkstelligen. Grote bedrijven hebben dit al gedaan, maar ook voor de middel grote en kleine bedrijven zal dit steeds meer gaan gebeuren. We schatten in dat de flexibiliteit van vrachtwagens in de toekomst een prijzige modaliteitskeuze blijkt te worden. Het is juist nu belangrijk voor te sorteren om de modelshift naar water en spoor je eigen te maken. Want ook deze modaliteiten zullen geen onbeperkte capaciteit blijken te zijn. Zonder logistiek komt alles tot stilstand!
De Modal Shift: Van weg naar water en spoor
De “modal shift” is daarbij essentieel. Door transport van de weg naar water of spoor te verplaatsen, kunnen we zowel kosten besparen als de ecologische voetafdruk verkleinen. In de regio Groningen hebben we al stappen gezet om deze verschuiving te ondersteunen. We werken aan het verbeteren van de verbindingen tussen havens en het achterland, zodat we efficiënter kunnen werken met containers en multimodaal transport kunnen bevorderen.
Floating Warehouse:
Daarnaast komt het concept van het ‘floating warehouse’ steeds meer naar voren. Dit idee houdt in dat containers worden geladen, en gedurende de dagen dat ze wachten op de treinshuttle of binnenvaartschip op de terminal voor transport. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om meer opbrengst per vierkante meter te realiseren in de warehouses, wat cruciaal is in de competitieve logistieke markt. Uiteraard wel in samenwerking met empty depots welke door de rederijen beschikbaar gesteld moeten worden. Deze zijn ook noodzakelijk om flexibel en snel op de vraag van de verladers te kunnen reageren in combinatie met modelshift als water en spoor.
Hindernissen in traditionele logistieke modellen
Echter, veel logistieke dienstverleners houden vast aan traditionele modellen, wat het moeilijk maakt om nieuwe concepten door te voeren. Dit komt vaak door de bestaande verdienmodellen van rederijen en andere bedrijven die vast willen houden aan traditionele routes. Het is daarom belangrijk om met alle betrokkenen in gesprek te blijven en gezamenlijke oplossingen te zoeken die de logistieke sector als geheel ten goede komen. Het logistieke landschap vraagt om deze veranderingen, waar nu ook alle beïnvloedbare factoren binnen het goederenvervoer in deze richting wijzen.
De toekomst van spoorvervoer
In de context van spoorvervoer speelt Nederland een sleutelrol in de transitie naar duurzamer en efficiënter transport. Het ‘Nikrassa’-model, dat grote hoeveelheden goederen via het spoor vervoert, is een voorbeeld van deze innovaties. Dit model biedt voordelen voor grote volumes, maar de beperkte ruimte op Nederlandse terminals vormt een uitdaging voor brede implementatie. Er is dan ook een dringende behoefte aan herinrichting van terminals of uitbreiding van infrastructuur, bijvoorbeeld vanuit Rotterdam naar Coevorden, Veendam en Leeuwarden. De oproep is heel nadrukkelijk: Hou bestaande infra structuur intact en ga deze gezamenlijk verder operationeel inrichten. Ook Zwolle en Flevoland kunnen hier hun steentje aan bijdrage met nieuwe treinterminals in dit nieuwe logistieke landschap.
Digitalisering als sleutelfactor voor efficiëntie
Digitalisering speelt een cruciale rol in het optimaliseren van de logistiek en dus ook voor bijvoorbeeld het spoorvervoer. Door real-time inzicht in goederenstromen kunnen we het spoorvervoer efficiënter plannen en benutten. Lange-afstandstransport via spoor biedt voordelen voor zowel het milieu als de kosten, vooral voor routes naar Duitsland en Scandinavië maar zeker ook richting zuid Europa.
Samenwerking tussen bedrijven en overheden
De toekomst van logistiek in Nederland ligt in het combineren van duurzame transportmethoden, digitalisering en strategische infrastructuurinvesteringen. Door samen te werken met bedrijven en overheden kunnen we de modal shift verder doorvoeren, de logistieke sector verduurzamen en de positie van Nederland als logistieke hub in Europa versterken. Industrie/ Economie volgt Infra!