Maasvlakte Shuttle beëindigd treindienst in Rotterdams havengebied

13 May 2024

Na anderhalf jaar stopt logistiek dienstverlener Trimodal Europe met de operationele uitvoering van de treindienst Maasvlakte Shuttle.

In 2022 werd door Trimodal Europe een effectieve oplossing gevonden voor de groeiende congestieproblemen rondom de Rotterdamse haven: de lancering van de Maasvlakte Shuttle. Een nieuwe duurzame treinverbinding tussen het Rail Service Centrum (RSC) en diverse diepzee terminals op de Maasvlakte. Dankzij de dagelijkse punctuele treindiensten volgens een vast schema tussen de verschillende haventerminals en het RSC, is wekelijks meer dan 1.600 TEU van de weg gehaald en efficiënt per spoor vervoerd. Deze verschuiving naar het spoor heeft niet alleen tijd bespaard en de CO2-uitstoot gereduceerd, maar zorgde ook voor een optimaler gebruik van de beschikbare wagon- en railcapaciteit.

Na de coronapandemie in 2022 was er een aanzienlijke toename van het aanbod. Het groeiende tekort aan chauffeurs creëerde een grotere vraag naar intermodale oplossingen. De Maasvlakte Shuttle bood hierbij als belangrijk voordeel de modal shift bij het RSC, waarbij vrachtauto’s in de oostelijke gelegen Waalhaven de containers lossen, waarna ze op de trein worden geplaatst en vice versa. Dit nam de noodzaak voor verder vrachtvervoer in het havengebied weg, wat zorgde voor een snellere verbinding met het achterland.

Het daaropvolgende jaar 2023 stond in het teken van de economische crisis, afnemend volume, het deels wegvallen van toewijding van sommige opdrachtgevers en toenemende gebruikskosten van het spoor. Bovendien zijn er verschillende factoren in het Rotterdams havengebied waarop onvoldoende controle kan worden uitgeoefend, zoals de toewijzing van tijdslots en de capaciteitsplanning bij de terminals. De directie van Trimodal Europe heeft daarom het besluit moeten nemen om de treinverbinding Maasvlakte  Shuttle met ingang van 15 mei a.s. te stoppen.

 

Statement namens de directie:

“Ondanks dat wij nog steeds geloven in de modal shift als de meest kansrijke route voor het oplossen van de vervoers- en congestieproblemen die in Nederland alsmaar groter worden, zijn wij vanuit ondernemersoogpunt helaas genoodzaakt om voor nu te besluiten om de Maasvlakte Shuttle uit ons intermodale transportaanbod te halen.”

Over Trimodal Europe

Trimodal Europe is opgericht in 1995 en is een neutrale, onafhankelijke logistieke partner gevestigd in Hoogvliet. De logistiek dienstverlener biedt transport oplossingen via spoor, water en land en staat voor kwaliteit en duurzaamheid.

www.trimodal-europe.com