Stubbe B.V. slaagt erin om de transportstromen te verbeteren – in zowel betrouwbaarheid als duurzaamheid.
Al sinds 1936 staat Stubbe B.V. in de logistieke sector, begonnen als bodedienst. Anno 2023 is Stubbe een internationaal opererende totaal-logistieke dienstverlener met een grote verantwoordelijkheid in verschillende transportstromen. Hoe lukt het Stubbe om deze groeiende verantwoordelijkheden op grote schaal in goede banen te leiden? En dat op betrouwbare én duurzame wijze? Michel Kemp, Sales & Operations Manager voor Stubbe B.V., vertelt.
Een groeiende kwestie
“We kregen al snel te maken met groeiende vraag om containers naar onze locatie in Gouda te vervoeren en moesten dus zoeken naar alternatieven om grotere volumes te verwerken. Ook stuitten we op congestie en wisselende betrouwbaarheid. Daardoor heb je bijvoorbeeld geen idee hoe lang het transport uiteindelijk duurt. Dat moest anders.
Stubbe heeft daarnaast oog voor de toekomst. “Duurzaamheid, mens en maatschappij zijn onderdeel van onze kernwaarden. Om die kernwaarden uit te dragen, zochten we oplossingen om onze processen te verduurzamen.”
Betrouwbaarder én duurzamer tegelijk
“De keuze om gebruik te maken van de binnenvaart hebben we, gebaseerd op eerdere, positieve ervaringen, zonder twijfel gemaakt. Sterker nog, we hoopten al op meer mogelijkheden in de binnenvaart en hebben de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Zodra de beschikbaarheid er was, zijn we overgestapt.
Omdat de binnenvaart alles zo planbaar maakt, wordt de supply chain direct betrouwbaarder. We kunnen de keten beter controleren. Tegelijkertijd resulteert de keuze voor de binnenvaart in minder CO² uitstoot, en dus meer duurzaamheid. We hebben deze keuze vanuit onze overtuigingen gemaakt en plukken daar de vruchten van. Nu, maar ook in de toekomst.”
Samen naar de toekomst
Stubbe is erg tevreden met de resultaten van hun keuzes in de modal shift. Dat willen ze ook graag aan andere bedrijven meegeven, legt Michel uit. “Werk je met containers en/of ben je gevestigd in de buurt van een terminal? Dan is mijn advies om ook over te stappen. Probeer het eens. Kijk goed naar je eigen stromen en betrek je klanten bij het proces. Je haalt er allerlei voordelen mee in huis: meer betrouwbaarheid, verduurzaming en vaak ook een stukje kostenbesparing. Wij stappen in ieder geval over waar wij die mogelijkheid hebben. En die mogelijkheden komen er steeds meer, ook omdat Joint Corridors hier dicht op zit.”
Michel sluit af: “uiteindelijk krijgen we of hebben we allemaal te maken met duurzaamheid en capaciteitskwesties. Ga tegen de koudwatervrees in en bekijk je mogelijkheden in multimodaal transport. Met de juiste keuzes gaan we al groeiende een duurzame toekomst tegemoet!”