De snelle en duurzame spoorverbinding tussen Coevorden en Malmö is toegevoegd aan het Joint Corridor Off-Road Netwerk

08 Dec 2022

COEVORDEN – Gisteren hebben Henri Leemans, eigenaar van Skane Rail en mede-eigenaar van Leemans, Jos Veldhuis, directeur van de Euroterminal Emmen, Coevorden en Hardenberg en Esther van der Maten, programmamanager NewWays Noord-Nederland getekend voor de samenwerking op de spoorgoederenverbinding Coevorden – Malmö.

Deze nieuwe Joint Corridor – de Malmö shuttle – rijdt vier keer per week tussen Coevorden en Malmö. De dienst is zeer betrouwbaar. Dat blijkt onder andere door het grote aantal gebruikers, meer dan honderd verladers, die gebruik maken van de verbinding om hun transport van de weg af te halen en te verplaatsen naar het spoor. Gezamenlijk is dat zo’n 11.448.320 kilometer per jaar wat Off-Road gaat, dat zijn bijna 290 rondjes om de aarde. Door dit vervoer per spoor uit te voeren wordt er jaarlijks 27.927 ton CO2-uitstoot bespaard.

Er is veel ambitie voor deze spoorverbinding en deze wordt in de toekomst opgeschaald. Zo kunnen meer partijen gebruik maken van deze openbare verbinding én wordt de beschikbaar vergroot. Enerzijds door de frequentie van vier naar vijf keer per week te vergroten en anderzijds door meer steden in Zweden aan te doen, zoals Skillingaryd. Hierdoor wordt een nog grotere bijdrage geleverd aan het terug dringen van de CO2-uitstoot.

Al met al, is de Malmö shuttle 400% concurrerend. Deze blinkt namelijk uit op de vier gebieden: beschikbaarheid, schaalbaarheid, duurzaamheid en mobiliteit. Ook is de spoorverbinding een snelle en duurzame transportoplossing naar Scandinavië ten opzichte van het wegvervoer.