JP Vis innoveert met overstap naar nieuwe transportroute: de Malmo Shuttle

23 Aug 2023

Een duurzaam alternatief voor transport over de weg, maar dan voordeliger

Als transportbedrijf, onderdeel van Hartman transportgroep en groepslid van Hartman Intermodal, is het doel om efficiëntie te verhogen altijd in het vizier. Terwijl transport over de weg tot steeds meer problemen leidt, stapte René du Parand met JP Vis over naar een duurzame oplossing, die ook nog eens financieel voordeliger blijkt: de Malmo Shuttle.

Voorheen liepen complete transportroutes allemaal over de weg. Dat is niet de meest duurzame keuze, en het zorgt ook voor steeds meer problemen. René Du Parand vertelt verder: “de groeiende chauffeurstekorten vormen een groot probleem, maar nog belangrijker: we willen werken aan CO₂-uitstoot. Die moet omlaag”. Duurzamere oplossingen zoeken leeft niet alleen bij JP Vis. “Klanten en eindgebruikers vragen ook naar verduurzaming. Milieuvriendelijke opties hebben duidelijk de voorkeur”.

Van de weg naar het spoor

De Malmo Shuttle, een transportroute met de trein, bleek een uitkomst. Maar ondanks alle voordelen, was de keuze om over te stappen niet simpel. René legt uit waarom: “Ons werk is groupage vervoer, wat zich kenmerkt door kleine zendingen met hoge tijdsdruk. De trein, langzamer dan de vrachtwagen, is vaak niet geschikt. Ten slotte was er ook een financiële investering nodig, want er moesten nieuwe, compatibele trailers komen”.

“De resultaten zijn die investering echter meer dan waard geweest”, vervolgt René. Hij somt alle voordelen nog eens op. “Onze CO₂-uitstoot is flink gereduceerd, we kunnen transport goedkoper aanbieden, we sparen arbeidskracht uit … en het chauffeurstekort? Die problemen hebben we aanzienlijk terug kunnen dringen”.

De toekomst van duurzaam transport

René deelt dan ook het advies om gebruik te maken van transport met de trein. “Vooral als je geen last hebt van tijdsdruk, is het een geweldige uitkomst”. Voor wie nog twijfelt, heeft René de boodschap: “breng je hele supply chain op de hoogte en werk samen. Dan kun je volop gebruik maken van de voordelen van de trein. Denk in mogelijkheden, niet in problemen”, zegt René stellig. Een wijs advies, waar JP Vis nog lang de vruchten van plukt.