Bargevervoer is flexibeler en goedkoper dan wegvervoer

 

Maxicool BV: “Bargevervoer is flexibeler en goedkoper dan wegvervoer”

Maxicool BV is een toonaangevende groothandel in klimaatapparatuur, vooral geschikt voor particulieren en het midden- en kleinbedrijf. Maxicool BV bedient technische installatiebedrijven en installateurs in met name Nederland en België. Ze leveren airconditioners, luchtontvochtigers, warmtepompen en warmtepomp boilers, dit allemaal met accessoires, benodigde installatiematerialen en gereedschappen.

Uitdagingen logistieke stromen, transportprijzen omhoog en minder flexibel

Een significant deel van hun inkoop is import uit het verre oosten. Hierbij maken ze gebruik van containertransport. Carlo Postulart, directeur Maxicool  BV geeft aan dat ze hun transportkosten over de weg sterk stegen vanaf Rotterdam door de toenemende brandstofprijs en werd ook het transport minder flexibel te plannen door capaciteitstekort bij de vervoerders. Vanuit deze gedachten zijn ze op zoek gegaan naar alternatieven.

Bargevervoer als oplossing voor de uitdagingen

Het veranderen van werkwijze brengt altijd twijfels met zich mee, zo ook de overstap naar het bargevervoer. Echter hadden ze veel vertrouwen in de barge maatschappij en was de relatie tussen hun forwarder en barge maatschappij ook goed. Inmiddels loopt het proces goed en zien ze alleen maar voordelen zoals:

  • Het bargen van containers is goedkoper dan retour per truck.
  • Containers zijn dichtbij (Roermond) op afroep direct beschikbaar.
  • Containers in Roermond op de kade te laten staan is veel goedkoper dan in Rotterdam.
  • De barge firma kan de lege container in leveren bij de rederij in Limburg en hoeft niet terug naar Rotterdam.

Barging is geschikt voor meer bedrijven en de afhandeling is eenvoudig

Maxicool benadrukt dat het vervoer over water voor bedrijven met veel containers, die flexibel willen werken en kosten willen besparen een heel betrouwbare transportmodaliteit is. Ook vertelt Maxicool dat de afhandeling eigenlijk zeer vergelijkbaar is met wanneer de container gewoon per vrachtwagen komt. Als bedrijf merken ze bijna niets van dat dit nu per barge komt. Het enige waar rekening mee moet worden gehouden is een iets langere levertijd. De barge doet er ongeveer 1-2 dagen over om de terminal in Roermond te bereiken terwijl een vrachtwagen dit natuurlijk veel sneller kan.

Bargevervoer blijft onderdeel van het transport van Maxicool

Carlo Postulart sluit af met: “de stijgende brandstofprijzen en tekorten op de arbeidsmarkt zal multimodaal transport steeds interessanter worden omwille van kostenbesparing, flexibiliteit en Co2 impact”