Roestvast staal zonder compromissen

21 aug 2023

Outokumpu is een wereldwijd toonaangevend bedrijf in roestvast staal en heeft ook een vestiging in Terneuzen, Zeeland. Met de expertise en innovatieve oplossingen leveren ze hoogwaardige roestvast stalen producten aan diverse industrieën. De vestiging in Terneuzen speelt een belangrijke rol in de productie van staalproducten en wegens de gunstige ligging vooral bij de distributie van staalproducten in de regio.

Leuk om te weten dat bij de keuze van een nieuwe vestiging de kustlijn van Polen tot Duinkerke is onderzocht en dat toch heel bewust is gekozen voor Terneuzen. Locatie Terneuzen is een relatief kleine vestiging, maar wel hoge volumes. Door middel van zes lijnschepen worden zij beleverd vanuit het moederbedrijf in Finland met RVS-rollen. In Terneuzen zijn er productiemogelijkheden om de rollen op maat te knippen of te snijden naar de wens van de klant (kleinere rollen of platen). Vervolgens wordt het materiaal verpakt en naar de klant gestuurd. Met onder andere eigen spoorfaciliteiten is Terneuzen uitgegroeid tot een grote logistieke hub voor Outokumpu.

Streven naar een lagere Co2-footprint

“Outokumpu’s inzet voor duurzaamheid strekt zich daarom ook uit tot het transportgedeelte van onze activiteiten” vertelt Werner de Rijcke. “Door te kiezen voor binnenvaart als transportmethode voor onze producten maken we een logische keuze. Onze koolstofvoetafdruk is al 70% lager dan het wereldwijde sectorgemiddelde, en we blijven streven naar verdere vermindering van CO2-uitstoot.”

Efficiëntie en oplossingen voor congestie

Naast het kiezen voor binnenvaart als duurzame optie, biedt de keuze voor binnenvaart ook een oplossing voor de vertragingen en de verkeerscongestie richting Antwerpen. Outokumpu werkte al langer samen met Swagemakers Transport, een intermodaal transportbedrijf onder leiding van Arno Swagemakers en tevens eigenaar van 3MCT. “Tijdens een gesprek met Arno kwam de hoeveelheid congestie op het traject Westdorpe naar Antwerpen ter sprake. De afstand over de weg naar Antwerpen is qua afstand relatief kort, maar de drukte op de weg én in de haven zorgen ervoor dat er lange wachttijden ontstaan.” Werner vervolgt: “Daarnaast is er een tekort aan chauffeurs. Het idee van Arno om onze producten via barge te vervoeren, was voor ons een perfecte oplossing.”

“Een bijkomend voordeel van onze samenwerking is dat 3MCT altijd zorgt voor lege containers op ons terrein. Dit zorgt ervoor dat de aan- en afvoer van onze producten efficiënt verloopt en we onze logistieke processen optimaal kunnen benutten. We hebben vertrouwen in de uitstekende service die Arno Swagemakers en zijn team bieden. Ze nemen ook het initiatief om samen te werken met andere partners om ons intermodaal transport volledig te ontzorgen.”

Meer weten over de Schelde Barge Corridor? Zie www.scheldebargecorridor.nl