Vonk & Co gebruikt al 8 jaar met succes de binnenvaart

15 Sep 2022

Vonk & Co Tiel

Vonk en Co is een internationaal opererend distributiebedrijf gevestigd in Tiel. Van oorsprong zijn zij gespecialiseerd in de verdeling van groot witgoed in Nederland, maar ondertussen ook verder ontwikkeld in klein huishoudelijke apparatuur. Vele goederen komen van over zee of worden continentaal aangeleverd in hun magazijnen of crossdock in Tiel en Lienden. Van daaruit worden ze uitgeleverd aan de eindklant.

Stephan vertelt dat de core business van Vonk en Co distributie, warehousing en internationaal vervoer is, alles draait om hun operatie in Tiel en Lienden. Vanuit Europa worden goederen via de weg aangevoerd vanuit Duitsland, Italië, Oostenrijk en Spanje. Daarnaast vindt ook een belangrijke aanvoer plaats vanuit China, Maleisië en Turkije. In totaal gaat het al snel om 50 containers per week, circa 2.500 containers op jaarbasis.

Ongeveer 8 jaar geleden heeft Vonk en Co met haar opdrachtgevers de overstap gemaakt van aanvoer over de weg naar aanvoer over water. Met name de volumes vanuit de overzeese gebieden waren hiervoor zeer geschikt. Die kwamen aan in de haven van Rotterdam. Het was in het begin wel spannend, want voor je gevoel ben je een stukje controle kwijt als de container op de binnenvaart vervoerd wordt en je niet precies weet waar die uithangt en wat de status van het vervoer is.

De voordelen wogen echter al snel op tegen de nadelen. De inland container terminal van CTU ligt met 200 meter afstand zeer dichtbij en geeft een grote flexibiliteit en betrouwbaarheid van levering. Daarnaast vielen ook de kosten beter uit vergeleken met het wegvervoer. En natuurlijk produceert over water een stuk minder CO2 dan over de weg.

Als nadeel werd wel de extra zorg met betrekking tot de status van de container gezien. Rederijen claimen al snel elke vorm van schade aan de container en als je die niet hebt vastgesteld bij binnenkomst, dan zijn de kosten helaas voor jezelf. Maar al doende leert men. Vandaag wordt het vervoer over water meegenomen als plus in hun verkoopproces. Dit wordt ook door de klanten van Vonk en Co als zeer professioneel ervaren.

Als tip voor andere bedrijven wil Stephan meegeven om zelf zoveel mogelijk grip te houden op aanvoer van alle containers. Dit bespaart je onaangename verrassingen en vooral hoge kosten.

Een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst blijft het werken aan een mindshift voor bedrijven en consumenten. Nu is alles ingericht tegen een bezorging aan de consument binnen 24 uur. Dat geeft druk op het hele systeem. Met meer flexibiliteit in de levering kan er efficiënter gewerkt worden, wat ook weer helpt aan een beter milieu.